4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Διεθνής Έκθεση Γενεύης: Tι θα δούμε

Ποια κρίση; Τα μελλούμενα της χρονιάς που ήδη «τρέχει» αλλά και όλα τα «αστέρια» της επερχόμενης και 80ής κατά σειρά Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου της Γενεύης αποδεικνύουν περίτρανα πως ο εν λόγω κλάδος περνά μια... δεύτερη νεότητα!

ΜΠΟΡΕΙ η διάχυτη σήμερα γκρίνια λόγω οικονομικής ύφεσης/κρίσης να είναι κάτι παραπάνω από διακριτή και στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, παρ’ όλα αυτά τα πεπραγμένα της χρονιάς σε επίπεδο προϊόντων αλλά και, ασφαλώς, ό,τι αναμένουμε να δούμε κατά τη διάρκειά της προμηνύουν μια πραγματικότητα εντελώς διαφορετική. Μια πραγματικότητα άμεσα συνδεδεμένη με την αισιοδοξία και την παρουσίαση πολλών, νέων μοντέλων, με καινοτομίες και υψηλό τεχνολογικό υπόβαθρο, που μεμονωμένα αλλά και στο σύνολό τους καταδεικνύουν με την παρουσία τους, αφενός, τις προθέσεις των εταιρειών σε επίπεδο στρατηγικής και, αφετέρου, το γεγονός ότι όλοι και όλα φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα για παραγωγή αυτοκινήτων με πολλές περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα. Ας δούμε, λοιπόν, τι θα... δούμε τη χρονιά αυτήν, με αφετηρία τα νέα αστέρια της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου της Γενεύης, που, όπως όλα δείχνουν, είναι η σημαντικότερη των τελευταίων ετών.

Audi A1
Reduce to the max!
Μπορεί η πατρότητα του παραπάνω τίτλου να ανήκει στο Smart, το βέβαιο όμως είναι πως ταιριάζει... γάντι και στην περίπτωση του νέου σουπερμίνι της Audi! Παρά τις όχι και τόσο επιτυχημένες από την Audi προσπάθειες του παρελθόντος (βλ. «50» και A2) στο πολυπληθές αλλά και δύσκολο, από κάθε σκοπιά, τερέν της κατηγορίας B, οι πάντοτε... πεισματάρηδες και διαφορετικοί σε νοοτροπία Γερμανοί από το Ίνγκολσταντ, τελικά, δύσκολα το βάζουν κάτω. Βλέπετε, η εμπορική απήχηση των ετέρων Βαυαρών μέσα από την επιτυχημένη αναβίωση του MINI εν έτει 2001 φαίνεται ότι πείσμωσε ακόμα περισσότερο τους ιθύνοντες της Audi, οι οποίοι, έστω και με καθυστέρηση, δείχνουν καθ’ όλα έτοιμοι να προσφέρουν σήμερα μια «συνταγή» με εξαιρετικά συστατικά. Ένα κοκτέιλ υψηλής ποιότητας και σπορτίφ χαρακτήρα, με άλλα λόγια, που σίγουρα αναμένεται να αναταράξει τα νερά στο premium παρακλάδι της εν λόγω κλάσης.
Φυσικά, και σε αντίθεση με το MINI, το νέο Α1 δεν προήλθε από… παρθενογένεση, καθώς κάτω από τις… βατές, πλην όμως κομψές εξωτερικές επιφάνειές του, που αναντίρρητα ακολουθούν πιστά τη γνώριμη σχεδιαστική νοοτροπία της εταιρείας (διανθισμένη, βέβαια, με νέα στοιχεία, όπως είναι η έντονη κυρτότητα της πίσω κολόνας), κρύβεται το γνωστό και ταπεινό σε προδιαγραφές δάπεδο των αδελφών VW Polo, Seat Ibiza και Skoda Fabia. Ξεχάστε τις εξεζητημένες και μάλλον πανάκριβες λύσεις του πιο πρόσφατου παρελθόντος (βλ. αλουμίνιο), μιας και για την περίσταση το γερμανικό αμάξωμα των 3,95 μ. με τον πολύ καλό αεροδυναμικό συντελεστή (0,32) κρύβει προσιτές και λειτουργικές -καθώς έχει αποδειχθεί- λύσεις, όπως είναι, για παράδειγμα, ο ημιάκαμπτος πίσω άξονας. Στο εσωτερικό τα πάντα θυμίζουν... Audi, με ορισμένες μάλιστα από τις επιμέρους επιλογές να παραπέμπουν στα αμιγώς σπορτίφ μοντέλα της γκάμας, όπως είναι οι αεραγωγοί αλά ΤΤ στο ταμπλό.
Τι άλλο μας επιφυλάσσει το αντι-MINI της Audi; Μα, φυσικά, μια ενδιαφέρουσα -ακόμα και από το λανσάρισμά της- γκάμα κινητήριων συνόλων, η οποία περιλαμβάνει δύο πετρελαιοκινητήρες και δύο βενζινοκινητήρες... λογικού κυλινδρισμού, όλοι τους βέβαια με σύστημα άμεσου ψεκασμού και στροβιλοσυμπιεστή καυσαερίων. Για τους μεν πρώτους οι επιλογές αφορούν το γνωστό μηχανικό σύνολο των 1.598 κ.εκ. του γκρουπ, που αποδίδει στις δύο διαθέσιμες παραλλαγές του 90 και 105 ίππους. Στην περίπτωση των δεύτερων, που μοιραία ενδιαφέρουν περισσότερο το κοινό της χώρας μας, ο αγοραστής μπορεί να επιλέξει είτε τη βασική 8βάλβιδη έκδοση 1.2 TFSI, με απόδοση όμως που περιορίζεται, για την περίσταση, στους 86 ίππους (0-100 χλμ./ώρα: 12,1 δλ., μέση κατανάλωση: 5,1 λίτρα/100 χλμ.), είτε τη μεγαλύτερη και 16βάλβιδη TFSI των 1,4 λίτρων, η οποία αποδίδει 122 ίππους (0-100 χλμ./ώρα: 9,2 δλ., μέση κατανάλωση: 5,4 λίτρα/100 χλμ.). Ανάμεσα στους δύο, ο πρώτος θα διατίθεται αποκλειστικά με χειροκίνητο κιβώτιο 5 σχέσεων, ενώ ο μεγαλύτερος είτε με χειροκίνητο 6 σχέσεων είτε με το «διπλόδισκο» και 7τάχυτο κιβώτιο S tronic των Γερμανών.

Όλες οι εκδόσεις του νέου Α1 θα εφοδιάζονται με ESP, το οποίο «ενσωματώνει» ένα ηλεκτρονικό διαφορικό που προσομοιάζει τη λειτουργία ενός κλασικού-μηχανικού μπλοκέ εμπρός διαφορικού.

Αρκούν οι εκτεταμένες επεμβάσεις των μηχανικών της Audi στα σημεία στήριξης αλλά και στη γεωμετρία της ανάρτησης ώστε το νέο Α1 να μετατραπεί στο σπορτίφ σουπερμίνι; Ίδωμεν!

Σχεδιαστικά, το Α1 ακολουθεί πιστά τις γνώριμα αθλητικές φόρμες των μοντέλων της Audi. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν η έντονη κυρτότητα της πίσω κολόνας αλλά και η υιοθέτηση φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED τόσο εμπρός όσο και πίσω.

Το Audi 50 παρουσιάστηκε το 1974 και είχε μήκος μόλις 3,5 μ. Το βάρος του, δε, δεν ξεπερνούσε τα 700 κιλά.

Το ντεμπούτο του Α2, εν έτει 2000, σημαδεύτηκε όχι τόσο από το προχωρημένο ντιζάιν του αμαξώματος, όσο από το γεγονός ότι το τελευταίο ήταν κατασκευασμένο από αλουμίνιο.

ABARTH PUNTO EVO
Μετά την παρουσίαση του Punto EVO, σειρά έχουν οι πιο... σκληροπυρηνικές παραλλαγές του μοντέλου, φυσικά με την επωνυμία της Abarth. Κάτω από το καπό φιλοξενείται ο νέος 1.400άρης κινητήρας MultiAir, ο οποίος αποδίδει για την περίσταση 163 ίππους. Εντυπωσιακή θα είναι και η παρουσία της αντίστοιχης έκδοσης Abarth του ανοιχτού «500» (500C Abarth), με τον κινητήρα T-jet στους 140 ίππους. Πρεμιέρα στη Γενεύη και για την ανανεωμένη αισθητικά -και όχι μόνο- εκδοχή του μικρομεσαίου Bravo επίσης με το MultiAir κινητήρα, ο οποίος προσφέρει 140 ίππους. Όλα τα παραπάνω, όμως, έρχονται σε... δεύτερη μοίρα μπροστά στην πρώτη εμφάνιση του καινούργιου υπερτροφοδοτούμενου και 2κύλινδρου κινητήρα των 0,9 λίτρων του γκρουπ, ο οποίος θα δίνει στις μελλοντικές παραλλαγές του από 65 έως και 105 ίππους. Προς το παρόν, και όντας αρχικά στη Γενεύη κάτω από το καπό του Fiat 500, θα λανσαριστεί επίσημα τον Ιούλιο με απόδοση 85 ίππους.

CHEVROLET AVEO RS CONCEPT
Η Chevrolet εισέρχεται δυναμικά στην κατηγορία των γρήγορων χάτσμπακ με το Aveo RS. Μπορεί να πρόκειται για πρωτότυπο, δε νομίζουμε όμως ότι η έκδοση παραγωγής θα διαφέρει σημαντικά. Κάτω από το καπό κρύβεται ο 1.400άρης τούρμπο κινητήρας της GM (βλ. Opel Astra) και συνδυάζεται με 6άρι μηχανικό κιβώτιο.

Citroen DS High Rider Concept
Πριν καλά καλά κυκλοφορήσει στους δρόμους της γηραιάς ηπείρου, η οικογένεια DS της Citroen αποκτά ακόμα ένα... τέκνο, αυτήν τη φορά υπό μορφήν πρωτοτύπου. Και μάλιστα υβριδικού, με τον εξελιγμένο ηλεκτροκινητήρα του οχήματος να βρίσκεται τοποθετημένος στον πίσω άξονα. Εκτός, όμως, από τη συγκεκριμένη έκδοση, το 4θέσιο κουπέ των Γάλλων, το οποίο, προς το παρόν, φέρει την ονομασία «High Rider Concept», θα μπορεί να εφοδιαστεί και με τους γνωστούς πετρελαιοκινητήρες HDi DPFS της εταιρείας, ενώ μακροπρόθεσμα πρόθεση της Citroen είναι να εξοπλίσει το συγκεκριμένο μοντέλο μόνο με ηλεκτροκινητήρα, δημιουργώντας έτσι ακόμα ένα όχημα με μηδενικές εκπομπές ρύπων (Zero Emission Vehicle). Το επίσης νέο DS3 Racing που κοσμεί το περίπτερο των Γάλλων ποντάρει στις σπορτίφ ανησυχίες του κοινού, φιλοξενώντας κάτω από το εμπρός καπό το γνωστό 1.6 THP απόδοσης 200 ίππων. Δυστυχώς, μόλις 1.000 θα είναι οι τυχεροί που θα αποκτήσουν το καινούργιο DS3 Racing...

Dacia Duster
Χτισμένο στο δάπεδο του Logan, έχει μήκος 4,31 μ., κάτι που του επιτρέπει να συμπεριληφθεί στην κατηγορία των μικρομεσαίων SUV. Έτσι, δημιουργούνται οι απαραίτητες χωροταξικές προϋποθέσεις για μια οικογένεια, ενώ η χωρητικότητα του πoρτ μπαγκάζ ανέρχεται στα 475 λίτρα. Το Duster θα είναι διαθέσιμο τόσο σε δικίνητες όσο και σε τετρακίνητες εκδόσεις (το βάρος ανέρχεται στα 1.180 κιλά, με την τετρακίνηση να προσθέτει 100 κιλά). Οι τετρακίνητες θα υιοθετήσουν το γνωστό και δοκιμασμένο σύστημα των SUV της Nissan (βλ. X-Trail και Qashqai), με τις δυνατότητες να αυξάνονται ελέω της απόστασης από το έδαφος, που ξεπερνά τα 200 χλστ., καθώς και των περιορισμένων προβόλων. Η γκάμα των κινητήρων περιλαμβάνει ένα 1.600άρη βενζινοκινητήρα 110 ίππων και δύο πετρελαιοκινητήρες, που είναι 85 και 105 ίππων.

Ford Focus
Αφού έκλεψε τις εντυπώσεις στην Έκθεση του Ντιτρόιτ, το νέο Focus διασχίζει τον Ατλαντικό, στο πλαίσιο του παγκόσμιου προσανατολισμού του. Βασίζεται στη νέα πλατφόρμα της Ford για την κατηγορία C, από την οποία θα προκύψουν 4 εκατ. οχήματα μέχρι το 2012. Το Kinetic Design ανεβαίνει επίπεδο και, αντί για την οπισθοχώρηση που εντοπίστηκε στη μετάβαση από την πρώτη στη δεύτερη γενιά, τώρα έχουμε ακόμα περισσότερη επιθετικότητα.
Από πλευράς διαστάσεων, μήκος και μεταξόνιο στην 5θυρη εκδοχή έχουν φθάσει πλέον στα 4.536 χλστ. και 2.648 χλστ., αντίστοιχα.
Το νέο Focus θα διαθέτει πλούσια γκάμα κινητήρων με άμεσο ψεκασμό βενζίνης και τούρμπο, όπου θα κυριαρχεί η έκδοση των 1,6 λίτρων και 180 ίππων. Στη μετάδοση, πέρα από το μηχανικό κιβώτιο, θα υπάρχει και το νέο PowerShift ημιαυτόματο διπλού συμπλέκτη. Η καταξιωμένη πίσω ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της, ενώ η ηλεκτρικά υποβοηθούμενη κρεμαγιέρα βασίζεται στο σύστημα EPAS του Fiesta. Στο εσωτερικό η αναβάθμιση της ποιότητας είναι εμφανής, και στην κορυφή της ογκώδους κεντρικής κονσόλας δεσπόζει η μεγάλη οθόνη αφής του νέου συστήματος MyFord, που διευκολύνει το χειρισμό επιμέρους εξαρτημάτων.
Η παραγωγή θα ξεκινήσει προς τα τέλη της χρονιάς και στις εκθέσεις θα βρίσκεται στις αρχές του 2011. Οι ιθύνοντες της εταιρείας ανακοίνωσαν πως εντός του έτους θα μπει στην παραγωγή και ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

HONDA CR-Z
Με το CR-Z η Honda επιχειρεί να συνδυάσει στο ίδιο πακέτο τη διασκέδαση και την οικολογία. To CR-Z είναι κατά 30 πόντους κοντύτερο του Insight, στο οποίο και βασίζεται εν μέρει, πλατύτερο και με φαρδύτερα μετατρόχια, ενώ στο εσωτερικό του συναντάμε μια διάταξη 2+2 επιβατών. Το σύστημα ΙΜΑ εδώ υιοθετεί ένα 1.500άρη βενζινοκινητήρα και έναν ηλεκτροκινητήρα 14 ίππων, των οποίων η συνδυασμένη ισχύς ανέρχεται στους 124 ίππους και μεταδίδεται μέσω ενός χειροκίνητου κιβωτίου (για πρώτη φορά σε υβριδικό) 6 σχέσεων. Τα οικολογικά του επιτεύγματα συνοψίζονται στη μέση κατανάλωση των 5 λίτρων/100 χλμ. και στα 117 γρ./χλμ. εκπομπών CO2.

KIA Sportage
Το νέο Sportage θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στο θέμα της εμφάνισης. Η συγγένεια με το ix35 της Ηyundai είναι δεδομένη, μόνο όμως μηχανολογικά, μιας και, όπως συνέβη στην προηγούμενη γενιά, η οπτική διαφοροποίηση είναι εκτενής και επιτυχημένη (διά χειρός Πίτερ Σράιερ, υπευθύνου του Ευρωπαϊκού Σχεδιαστικού Τμήματος).
Αν και η KIA δεν μπαίνει σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες, η εταιρεία ανακοινώνει πως η νέα γενιά θα είναι μακρύτερη, πλατύτερη και χαμηλότερη, ενώ θα διαθέτει και μακρύτερο μεταξόνιο. Αυτό το τελευταίο στοιχείο θα έχει καταλυτική επίδραση στη βελτίωση των προσφερόμενων χώρων αλλά και της οδικής συμπεριφοράς.

Lexus CT-200h
Έξι μήνες μετά την παρουσίαση του πρωτοτύπου LF-Ch, η Lexus αποκαλύπτει στη Γενεύη την τελική μορφή του εν λόγω αυτοκινήτου, που φέρει την ονομασία «CT-200h» και έρχεται, με υψηλές μάλιστα προσδοκίες, να πλαισιώσει την υπάρχουσα και αρκούντως... οικολογική γκάμα της εταιρείας, δίπλα ακριβώς από τα RX 450h, GS 450h και LS 600h. Το CT-200h είναι ένα premium μοντέλο της μικρομεσαίας κατηγορίας απευθυνόμενο σε ένα περιβαλλοντικά ευαίσθητο κοινό, το οποίο όμως δεν είναι διατεθειμένο να υποχωρήσει σε ό,τι έχει να κάνει με τις απαιτήσεις του στους υπόλοιπους τομείς (επιδόσεις, οδική συμπεριφορά κτλ.). Επί της ουσίας, και αν μη τι άλλο σε επίπεδο προδιαγραφών, πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό πλήρως υβριδικό μοντέλο στην κατηγορία αυτήν, υιοθετώντας τη δεύτερη γενιά του συστήματος Lexus Hybrid Drive.

Mazda 5
H εξέλιξη της νέας γενιάς του μεσαίου πολυμορφικού μοντέλου της Mazda έγινε πάνω σε δύο βασικούς άξονες: την περιβαλλοντική απόδοση και τη σχεδιαστική άποψη, στις κύριες γραμμές της εταιρικής ταυτότητας που έχει θεσπίσει το Mazda 3. Οι χαρακτηριστικές πλαϊνές συρόμενες πόρτες θα διατηρηθούν, ενώ στο ποιοτικό εσωτερικό με τις φρέσκες σχεδιαστικές πινελιές την πρακτικότητα θα πλαισιώνουν μια 7θέσια διάταξη καθισμάτων τύπου karakuri. Ένας νέος 2λιτρος βενζινοκινητήρας DISI με σύστημα iStop (σβησίματος και επανεκκίνησης του κινητήρα), με τη συνεισφορά ενός μηχανικού κιβωτίου 6 σχέσεων, θα επιτυγχάνει μια βελτίωση της τάξεως του 15% από πλευράς κατανάλωσης και ρύπων σε σχέση με τον παλαιότερο κινητήρα αντίστοιχου κυβισμού. Η γκάμα θα συμπληρώνεται από το γνωστό 1.800άρη κινητήρα, ο οποίος θα συνοδεύεται επίσης από 6άρι κιβώτιο.

Mitsubishi ASX
Στην Έκθεση της Γενεύης η Mitsubishi θα καταθέσει τη δική της συμμετοχή στην κατηγορία των κόμπακτ SUV. Πρόκειται για ένα 5θέσιο όχημα που θα τοποθετηθεί στη βάση της γκάμας των τετρακίνητων μοντέλων της εταιρείας. Αυτό σημαίνει κόμπακτ μέγεθος, αλλά με πολύ καλή εκμετάλλευση χώρων, μικροί κυβισμοί κινητήρων (μεταξύ αυτών θα βρίσκεται και ένας νέος 1.800άρης τουρμποντίζελ άμεσου ψεκασμού με σύστημα Start/Stop) και πιθανώς επιλογή μεταξύ δικίνητων και τετρακίνητων εκδόσεων. Φυσικά, στο ρύγχος δε θα μπορούσε να δεσπόζει τίποτε άλλο από τη χαρακτηριστική τραπεζοειδή μάσκα της εταιρείας.

MINI Countryman
Επιτέλους ένα MINI με τέσσερις -κανονικές πια- πόρτες. Αυτό σημαίνει ότι πλέον έχουμε να κάνουμε με ένα ΜΙΝΙ στο οποίο έχει θέση ο όρος «πρακτικότητα». Κάτι που, μάλιστα, ενισχύεται και από άλλα στοιχεία, όπως το συρόμενο πίσω κάθισμα, την πρωτότυπη πολυχρηστική κεντρική κονσόλα center rail αλλά και το αρκετά ικανοποιητικό πορτ μπαγκάζ, η χωρητικότητα του οποίου κυμαίνεται από 350 έως 1.170 λίτρα.
Η ένδειξη «ALL4» παραπέμπει στο σύστημα τετρακίνησης (ελαφρώς πισωκίνητη κατανομή, που μπορεί σε ακραίες συνθήκες να στείλει όλη τη ροπή στον πίσω άξονα), που δε θα είναι όμως στάνταρντ, καθώς θα υπάρχουν και δικίνητες εκδόσεις. Η γκάμα των κινητήρων περιλαμβάνει δύο ντίζελ 1,6 λίτρων (με 90 και 112 ίππους) και τρεις βενζίνης (98, 122 και 184 ίππων), οι οποίοι συνδυάζονται με κιβώτια 6 σχέσεων μηχανικά ή αυτόματα.

Opel Flextreme GT/E
Ακόμα ένα σημαντικό πρωτότυπο με όνομα βαρύ σαν… ιστορία, καθώς το δεύτερο συνθετικό του τελευταίου παραπέμπει απευθείας στα σπορτίφ μοντέλα του παρελθόντος της Opel. Τι ακριβώς είναι το Flextreme GT/E; Ένα 5θυρο και 4θέσιο κουπέ με εντυπωσιακό αεροδυναμικό συντελεστή (Cd: 0,22) και υβριδικό σύστημα κίνησης δανεικό από το Ampera. O ηλεκτρικός κινητήρας, ο οποίος έχει ισχύ 163 ίππους, συνεργάζεται με ένα βενζινοκινητήρα 1,4 λίτρων, ο οποίος με τη σειρά του φορτίζει, όταν αυτό απαιτείται, τις μπαταρίες. Οι επιδόσεις αναμένονται ιδιαίτερα εντυπωσιακές (0-100 χλμ./ώρα: 9 δλ., τελική ταχύτητα: 200 χλμ./ώρα), ενώ οι εκπομπές CO2 δε θα ξεπερνούν την εντυπωσιακή τιμή των 40 γρ./χλμ.

5 by Peugeot Concept Car
Μπορεί να πρόκειται για πρωτότυπο μοντέλο, παρ’ όλα αυτά το 5 by Peugeot Concept Car παρουσιάζει -ως παρουσία και μόνο στη φετινή Έκθεση της Γενεύης- ιδιαίτερη βαρύτητα για δύο, κυρίως, λόγους: αφενός ενσωματώνει ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει σήμερα ο Γάλλος κατασκευαστής όσον αφορά τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες του και αφετέρου σχεδιαστικά αποτελεί τον προπομπό του νέου «407», που θα ονομάζεται... «508» (εξού και η ονομασία του πρωτοτύπου αλλά και οι διαστάσεις του αμαξώματος, που παραπέμπουν σε μοντέλο της μεσαίας-μεγάλης κατηγορίας!), ο οποίος και αναμένεται επισήμως μέσα στο 2011. Έως τότε, όμως, το «5» της Peugeot, υπό τη μορφή που θα παρουσιαστεί στη Γενεύη, διαθέτει σύστημα τετρακίνησης και ένα υβριδικό σύστημα κίνησης, το οποίο αποτελείται από έναν πετρελαιοκινητήρα 2,0 λίτρων με ισχύ 163 ίππους καθώς και έναν ηλεκτροκινητήρα που προσθέτει στην παραπάνω απόδοση 37 ίππους. Χάρη σε όλα αυτά, οι εκπομπές CO2 περιορίζονται στο συνδυασμένο κύκλο λειτουργίας του συστήματος Hybrid4 της Peugeot σε μόλις 99 γρ./χλμ.

Peugeot SR1
Πρόκειται για ακόμα ένα πρωτότυπο μοντέλο της Peugeot με... νόημα, αφού μέσα από τον οικολογικό μανδύα του SR1 με σιγουριά και περισσή ευκολία μπορεί να διαγνώσει κανείς τις σχεδιαστικές κατευθύνσεις που αναμένεται να ακολουθήσουν οι Γάλλοι στο εγγύς μέλλον, οι οποίες και θα αποπνέουν δυναμισμό, καταδεικνύοντας συγχρόνως το υψηλό τεχνολογικό υπόβαθρο κάθε κατασκευής. Επί του προκειμένου, το SR1 είναι ένα αθλητικό κουπέ, με υβριδικό σύστημα κίνησης που αποτελείται από το γνωστό 1.600άρη THP κινητήρα απόδοσης 218 ίππων, σύμφωνα με την Peugeot, και έναν ηλεκτροκινητήρα που θα... προσθέτει κάτω από το δεξί πεντάλ 95 ίππους. Όλα τα παραπάνω θα συνδυάζονται με χαμηλές εκπομπές ρύπων της τάξης των 119 γρ./χλμ.

Porsche 911 GT3 R Hybrid
Συμβιβάζοντας τα ασυμβίβαστα; Κάθε άλλο, αφού με την υβριδική έκδοση της αγωνιστικής GT3 οι Γερμανοί αποδεικνύουν πως οι επιδόσεις στις πίστες και η περιβαλλοντική ευαισθησία μόνο ασυμβίβαστες έννοιες δεν είναι. Στο συγκεκριμένο μοντέλο δύο ηλεκτροκινητήρες ισχύος 60 kW έχουν τοποθετηθεί στον εμπρόσθιο άξονα, «βοηθώντας» τα μέγιστα το γνωστό 6κύλινδρο μπόξερ των 480 ίππων της GT3 R Hybrid. Αντί για τις συνηθισμένες μπαταρίες των υβριδικών αυτοκινήτων δρόμου, εδώ χρησιμοποιείται μια ηλεκτρική γεννήτρια με σφόνδυλο, η οποία βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τον... οδηγό, τροφοδοτώντας με ενέργεια τους δύο ηλεκτροκινητήρες. Η πρόσθετη κινητική ενέργεια που παράγεται κατά τη διαδικασία της επιβράδυνσης είναι διαθέσιμη σε εκείνη της επιτάχυνσης για χρόνο που δεν υπερβαίνει τα 8 δλ. Μετά το ντεμπούτο του αυτοκινήτου στη Γενεύη, η GT3 R Hybrid θα δοκιμαστεί στο μεγάλο «Ρινγκ» στις 15 και 16 Μαΐου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί ο διάσημος 24ωρος αγώνας.
Στο περίπτερο των Γερμανών θα δούμε για πρώτη φορά διά… ζώσης και τη νέα 911 Turbo S, ο κινητήρας της οποίας αποδίδει 530 ίππους (+30 σε σχέση με της απλής Turbo) και 71,2 χλγμ. ροπής.


Renault Megane CC
Η οικογένεια Megane διευρύνεται, όπως και αναμενόταν, με την παρουσίαση της ανοιχτής έκδοσης, η οποία υιοθετεί πιστά την κατασκευαστική φιλοσοφία του προκάτοχου μοντέλου. Χάρη στη σκληρή αναδιπλούμενη οροφή του, η οποία αποτελείται από δύο ανεξάρτητα τμήματα, το νέο Megane CC μπορεί να μετατραπεί εύκολα και γρήγορα (σε χρόνο 21 δευτερολέπτων) από ένα κομψό κουπέ μοντέλο της μικρομεσαίας κατηγορίας σε ένα όμορφο 4θέσιο κάμπριο. Όπως και στο παρελθόν, η μεταλλική οροφή κοσμείται από γυαλί στο επάνω τμήμα της επιφάνειας 0,47 τ.μ., που συμβάλλει καθοριστικά στη φωτεινότητα του εσωτερικού διακόσμου, ο οποίος, με τη σειρά του, δε διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με εκείνον των «κλειστών» εκδόσεων του μοντέλου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζουν οι… πρεμιέρες στον τομέα των μηχανικών μερών, μιας και το νέο Renault Megane CC είναι το πρώτο μοντέλο της γαλλικής εταιρείας που θα εφοδιάζεται με το νέο 6τάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη της (Efficient Dual Clutch). Προς το παρόν, ωστόσο, το νέο αυτό κιβώτιο θα συνδυάζεται αποκλειστικά με τον dCi πετρελαιοκινητήρα των 110 ίππων. Από εκεί και πέρα, η γκάμα των βενζινοκινητήρων, οι οποίοι και ενδιαφέρουν περισσότερο τη δική μας αγορά, περιλαμβάνει δύο ατμοσφαιρικά μηχανικά σύνολα στα 1,6 και 2,0 λίτρα με ισχύ 110 και 140 ίππους, αντίστοιχα, καθώς και ένα υπερτροφοδοτούμενο στα 1,4 λίτρα με ισχύ 130 ίππους.

Renault Wind
Δεν πρόκειται για μια καινούργια παραλλαγή ενός υπάρχοντος μοντέλου, αλλά για μια νέα και αρκετά φρέσκια ιδέα από το στρατόπεδο της Renault. Όπως εντέχνως είχε διαρρεύσει τον τελευταίο καιρό, το νέο Wind βασίζεται στο γνωστό μας Twingo, αν και σχεδιαστικά διαφέρει αρκετά από το τελευταίο, ιδίως όσον αφορά το προφίλ και το πίσω -κυρίως- μέρος του αμαξώματος. Πέρα από αυτό, το Wind δανείζεται πλήθος μηχανικών μερών από το Twingo, με σημείο αναφοράς -κατά πάσα πιθανότητα- τους γνωστούς κινητήρες των 1,2 (100 ίπποι με τούρμπο) και 1,6 λίτρων (ατμοσφαιρικός με 133 ίππους) των εκδόσεων GT και RS, αντίστοιχα. Για την περίσταση, ωστόσο, το μήκος του αμαξώματος ξεπερνά τα 3,8 μ. (+230 χλστ. σε σχέση με το Twingo). Το σημαντικό ατού του Wind, όμως, είναι ο έξυπνος μηχανισμός αναδίπλωσης της οροφής, ο οποίος, πέρα από το γεγονός ότι επιτρέπει το άνοιγμα ή το κλείσιμο της τελευταίας σε χρόνο μόλις 12 δλ., «ελευθερώνει» έναν απόλυτα ικανοποιητικό χώρο φόρτωσης της τάξης των 270 λίτρων, με την οροφή είτε ανοιχτή είτε κλειστή. Το Peugeot 207CC, λοιπόν, βρίσκει... το δάσκαλό του; Ίδωμεν!

Toyota FT-86 Concept
Κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να θεωρηθεί η κίνηση της Toyota να παρουσιάσει στη φετινή Έκθεση της Γενεύης ένα τόσο... οδηγοκεντρικό αυτοκίνητο όσο το FT-86 Concept, αφού, ουσιαστικά, πρόκειται για το μοντέλο που σηματοδοτεί με τον πλέον πειστικό τρόπο την επάνοδο του Ιάπωνα κατασκευαστή στην ξεχασμένη για αυτόν κατηγορία των κουπέ αυτοκινήτων με σπορτίφ χαρακτηριστικά. Με εντυπωσιακή εξωτερική περιβολή και φουτουριστικό εσωτερικό για 2+2 επιβάτες, το FT-86 θα είναι πισωκίνητο προς τέρψιν των απαιτητικών οδηγών, με τον κινητήρα αλλά και το κιβώτιο ταχυτήτων να βρίσκονται τοποθετημένα εμπρός, προκειμένου να «ελαφρώσει» ακόμα περισσότερο το πίσω μέρος της κατασκευής. Όσον αφορά την καρδιά που θα κινεί τη νέα Celica (;), μέχρι και τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρχαν επίσημες πληροφορίες, με την Toyota να κρατά κρυφά τα χαρτιά της. Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία που off the record έχουν αρχίσει να διαρρέουν, κάτω από το καπό αναμένεται να φιλοξενηθεί ένας 2λιτρος κινητήρας μπόξερ δανεικός από τη Subaru με φυσική αναπνοή, κατά την προσφιλή τακτική των Ιαπώνων, και ισχύ που θα κυμαίνεται από τους 160 έως και τους 180 ίππους.

Volvo S60
Δεν πρόκειται απλώς για ακόμα ένα νέο μοντέλο των Σουηδών, αλλά για ένα αυτοκίνητο με το οποίο η εταιρεία φιλοδοξεί να επανέλθει -και μάλιστα δυναμικά- στην κλάση των μεσαίων οικογενειακών αυτοκινήτων, προσφέροντας αρετές άμεσα συνδεδεμένες με το κομψό ντιζάιν, την ασφάλεια, την προσεγμένη ποιότητα κατασκευής και -πλέον- τη δυναμική συμπεριφορά στο δρόμο. Όσον αφορά την τελευταία, οι μηχανικοί της Volvo υποστηρίζουν πως έχουν αξιοποιήσει στο έπακρο την πλατφόρμα του γνωστού Mondeo, ρυθμίζοντας για την περίσταση την ανάρτηση του νέου S60 με τέτοιον τρόπο ώστε να πληροί τις απαιτήσεις των απαιτητικών οδηγών. Παράλληλα, έχουν εφοδιάσει το μεσαίο μοντέλο τους με μια πλειάδα εξελιγμένων ηλεκτρονικών συστημάτων ασφάλειας, που, με τη σειρά τους, εξασφαλίζουν ταυτόχρονα κορυφαία στάνταρντ ενεργητικής ασφάλειας. Κάτω από το καπό του νέου S60 θα φιλοξενούνται -σε πρώτη φάση, τουλάχιστον- δύο βενζινοκινητήρες: ένας 4κύλινδρος 2λιτρος με σύστημα άμεσου ψεκασμού (και τούρμπο, φυσικά), ο οποίος αποδίδει 203 ίππους, και ένας 6κύλινδρος σε σειρά 3.000 κ.εκ., με τούρμπο επίσης και ισχύ 304 ίππους. Αργότερα, και συγκεκριμένα ένα χρόνο μετά το επίσημο λανσάρισμά του, την γκάμα θα συμπληρώσουν τρεις 4κύλινδροι βενζινοκινητήρες, δύο στα 1,6 λίτρα με 150 (Τ3) και 180 ίππους (Τ4) και ένας στα 2,0 λίτρα (Τ5) με 240 ίππους.

VW Polo GTi
Μετά την παρουσίαση όλων των «ταπεινών» εκδόσεων του Αυτοκινήτου της Χρονιάς 2010, σειρά έχει η πλέον σπορτίφ (GTi), η οποία υιοθετεί ασφαλώς αντίστοιχες λύσεις με εκείνες του αδελφού Cupra της Seat. Έτσι, κάτω από το εμπρός καπό φιλοξενείται ο υπερτροφοδοτούμενος με μηχανικό υπερσυμπιεστή και τούρμπο 1.400άρης TSi κινητήρας των 180 ίππων, ο οποίος συνεργάζεται με το επίσης γνωστό 7τάχυτο DSG κιβώτιο διπλού συμπλέκτη του ομίλου, εξασφαλίζοντας σε συνδυασμό όχι μόνο εξαιρετικές για την κατηγορία επιδόσεις (0-100 χλμ./ώρα: 6,9 δλ., τελική ταχύτητα: 238 χλμ./ώρα), αλλά και χαμηλές εκπομπές CO2 (139 γρ./χλμ.).

VW Touareg
Η εξωτερική εμφάνιση του καινούργιου VW Τouareg χαρακτηρίζεται από τα άφθονα σχεδιαστικά στοιχεία που έχει κληρονομήσει από τα υπόλοιπα επιβατικά μοντέλα της γερμανικής εταιρείας, όπως το Golf VI και το Polo. Η νέα γενιά είναι κατά περίπου 200 κιλά ελαφρύτερη από την προηγούμενη και περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον, ενώ διαθέτει και υβριδική εκδοχή. Επίσης, οι εξωτερικές διαστάσεις έχουν αυξηθεί, με μόνο το πλάτος να παραμένει το ίδιο με πριν. Η υβριδική έκδοση διαθέτει έναν υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα V6 3,3 λίτρων ισχύος 333 ίππων, ο οποίος συνεργάζεται με ένα ηλεκτρικό κινητήρα απόδοσης 47 ίππων. Το υβριδικό Touareg επιταχύνει από στάση έως τα 100 χλμ. την ώρα σε 6,5 δλ., ενώ αναπτύσσει ανώτατη ταχύτητα 240 χλμ./ώρα. Ο βασικός κινητήρας του μοντέλου είναι ο 3λιτρος V6 ντίζελ των 240 ίππων, με εκπομπές CO2 της τάξης των 195 γρ./χλμ., ενώ την γκάμα συμπληρώνει ένας πετρελαιοκινητήρας με ισχύ 340 ίππους και 8 κυλίνδρους σε διάταξη V.